L A P SH   Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë "Naim Frashëri" në Zvicër

 A L E V     Albanischer Lehrer und Elternverband "Naim Frashëri" in der Schweiz

 L E P A     Ligue des Enseignants et des Parents Albanais "Naim Frashëri" en Suisse

 L I G A     Lega degli Insegnanti e di e Genitori Albanesi "Naim Frashëri" in Svizzera


.................................................................................................................................................................................................................................

LAPSH - Zvicër © Të gjitha të drejtat janë të rezervuara - info@lapsh.ch - Web Design L. Hasi


Kurrikula e shkollës shqipe të  mësimit plotësues në Diasporë Plani mësimor kornizë

Intervista

me Profesor

Dr. Dr. Basil Schader
Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë „Naim Frashëri“(LAPSH “Naim Frashëri”), si formë e organizuar e arsimtarëve dhe prindërve shqiptarë në Zvicër, gjegjësisht si vazhdimësi e Lidhjes së Arsimtarëve Shqiptarë (LASH) dhe Lidhjes së Prindërve Shqiptarë (LPSH), ekziston prej 26 marsit të vitit `95.


Për dallim nga organizatat e tjera shqiptare në Zvicër, ajo nuk është themeluar në bazë të ideve e nismave të individëve apo grupeve dhe nevojave të tyre vetjake apo grupore, por në bazë të nevojës së përgjithshme dhe të domosdoshme për përkujdesje arsimore e edukative të mijëra fëmijëve e të rinjve mërgimtarë në Zvicër.  LAPSH “Naim Frashëri” është themeluar në bazë të Nenit 3 të Dekret-ligjit për drejtimin e veprimtarisë edukativo-arsimore të Qeverisë së Kosovës.


Formimi i Lidhjes, bartëse e Shkollës Shqipe të Mësimit Plotësues (SHSHMPZ), është bërë në Kuvendin e mbajtur në Zofingen më 26 mars 1995, si rezultati Marrëveshjes paraprake në mes të dy Lidhjeve (LASH e LPSH) dhe ministrive të Arsimit të Kosovës, Shqipërisë dhe subjektit politik shqiptar të Maqedonisë.


Më 30 tetor 1995 LAPSH “Naim Frashëri” është pranuar zyrtarisht bartëse e SHSHMPZ nga Konferenca e Drejtorive Kantonale të Arsimit (EDK) dhe Komisionit Federal për Çështje të të Huajve (EKA).

LIDHJA E ARSIMTARËVE DHE PRINDËRVE SHQIPTARË “NAIM FRASHËRI” BARTËSE E SHKOLLËS SHQIPE TË MËSIMIT PLOTËSUES NË ZVICËR
InformacioneLidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë „Naim Frashëri“ në Zvicër mbajti Kuvendin vjetor të punës më10.11. 2019 në Spreitenbach-Argau.


Në të morën pjesë 41 mësues, mësuese të gjuhës shqipe e veprimtarë të kësaj shkolle që flasin e shkruajnë shqip e që dëshirojnë që edhe fëmijët e tyre të flasin, shkruajnë e lexojnë shqip.

Kishin ardhur përfaqësues të Këshillave Kantonale nga ku organizohet mësimi shqip si Argau, Berna, Bazel Landi, Cyrihu, Friburgu, Glarusi, Jura,

St. Galleni dhe Vaudi.

 


Ditën e shtunë me 10 mars 2018, Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë “Naim Frashëri” në Zvicër, në mbështetje të Qendrës Kulturore të Republikës së Kosovës në Cyrih, organizoi manifestim kulturor dhe artistik. Kjo në nderim të hapjes së Mësonjëtores së Parë Shqipe kombëtare, më 7 Mars 1887, në qytetin e Korçës, e cila shporri terrin shumë shekullor dhe na hapi dritaret e dritës për ta njohur veten dhe botën. 7 Marsi u quajt Ditës së Mësuesit.                                 jesë si mysafirë edhe nxënësit nga shkollat shqipe të Rolit, Morzhës, Nionit dhe Avanshës.


   

Më shumë >>>>   Më shumë >>>

LAPSH ”NAIM FRASHËRI” ORGANIZOI FESTËN E 7 MARSIT – DITËN E MËSUESITTë dielën, më 20 maj 2018 në Lagental , Bernë, në Zvicër u mbajt Kuvendi zgjedhor i LAPSH  me praninë e mësimdhënësve dhe prindërve shqiptarë.


Shkolla shqipe në Zvicër ka formuar një traditë, shkollë tashmë në vitin e 28 të jetës së saj, shkollë tashmë me një histori të vetën, që lidhet me gjuhën e nënës, me fjalën e artë shqipe, atë fjalë që e ka mbledhë si bleta nektarin lule më lule, Naim, Asdreni, Pashko Vasa, Fishta, Kadare ...
                                 jesë si mysafirë edhe nxënësit nga shkollat shqipe të Rolit, Morzhës, Nionit dhe Avanshës.


   

Më shumë >>>>   Më shumë >>>

LAPSH ”NAIM FRASHËRI” NË ZVICËR MBAJTI KUVENDIN ZGJEDHOR
Prej 31 korrik deri më 3 gusht, në Tiranën e madhe e të bukur u mbajt Seminari XIV Mbarëkombëtar për mësues të mësimit plotësues të gjuhës shqipe jashtë atdheut. Seminari u realizua në kuadër të bashkëpunimit midis Ministrisë së Arsimit dhe të Shkencës të Shqipërisë dhe Ministrisë së Arsimit, Shkencës e Teknologjisë të Kosovës. Me këtë Seminar, përveç shumë punëtorëve shkencorë e arsimorë nga Tirana, Prishtina dhe më gjerë, ishin të pranishëm edhe 150 mësimdhënës/e nga Austria, Anglia, Gjermania, Italia, Greqia, Zvicra, Suedia, Finlanda etj.


  
Më shumë >>>

NË UDHËT E PEDAGOGJISË SË SHKOLLAVE SHQIPE NË DIASPORË

NJË PORTAL PEDAGOGJIK I RËNDËSISHËM PËR ZHVILLIMIN ARSIMOR E KULTUROR NË GJUHËN SHQIPE

Këto ditë në kuadër të Shkollës së Lartë Pedagogjike në Cyrih- Zvicër është hap Portali i parë pedagogjik i rëndësishëm për zhvillimin arsimor e kulturor në gjuhën shqipe.


Viti 2019 shënoi një sukses të ri në fushën arsimore e kulturore të Shkollave të Mësimit plotësues të gjuhës shqipe dhe perspektiva e arsimimit të fëmijëve shqiptarë të emigruar do të rritet.


Lajmin e ka bërë të ditur vet pedagogu, albanologu i nderuar zviceran Prof dr dr Basil Schader.

NJË PORTAL PEDAGOGJIK PËR ARSIMIN SHQIP  

 

Të shtunën, më 9 mars 2019, nën kujdesin e veçantë të Lidhjes së Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë

“Naim Frashëri” në Zvicër, në bashkëpunim me Ministrinë e Diasporës dhe Investimeve Strategjike u zhvillua një ceremoni festive në nderim të 7 Marsit 1887, themelimi i “Mësonjëtores së Parë Shqipe”.


Në sallën e restorantit Glattof në Glattbrugg afër Cyrihut u mblodhën mësues, pedagogë, nxënës, prindër e të ftuar.


 


7 MARSI SI SHENJË KULTURORE NË EPOKËN E SOTME


 

Konkursi i fjalës shqipeMë 9 qershor 2019 në qendrën Safnern – Bernë, LAPSH organizoi Konkursin e diturisë tashmë të kthyer në traditë, me shkollat e mësimit plotësues të gjuhës shqipe. Në këtë veprimtari konkurruan 22 nxënës nga shkollat ku organizohet mësimi shqip si: Cyrih, Jura, Gjeneva, Vaudi. Për të ndjekur konkursin e diturisë, ishin ftuar drejtues të shkollave shqipe, prindër, nxënës dhe mësues.

LAPSH «NAIM FRASHËRI « NË ZVICËR NË PËRFUNDIM TË VITIT SHKOLLOR

KUVENDI I LAPSH-it “NAIM FRASHËRI” NË ZVICËR KËRKON INSTITUCIONAILIZIMIN

Shkrime


Doli në qarkullim libri «  Mësimi shqip në Kantonin e Aargaut- Zvicër » monografi, i mësuesit të dalluar të Shkollës Shqipe Hamzë Morina.


Libri është një përmbledhje publicistike mbi veprimtarinë e mësuesve dhe mësueseve të Mësimit Plotësues të Gjuhës Shqipe në Diasporë, shumica e të cilëve drejtpërdrejtë ose jo janë heronj të librit, pjesë e asaj armate arsimtarësh që kanë marrë rrugën e mërgimit, duke marrë atë pak dritë e diturisë në Shqipëri, Kosovë e që duan të përcjellin tek fëmijët shqiptarë të lindur dhe rritur në Zvicër.
Më shumë >>>

NJË LIBËR PËR DIJEN, SHKOLLËN SHQIPE DHE KULTURËN KOMBËTARE„ÇMIMI I NDERIT“


„ÇMIMI I NDERI
Shkrime


Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë “Naim Frashëri” është bartëse e mësimit plotësues të gjuhës shqipe në Zvicër, sërish nisi vitin e ri shkollor 2020/21, më 10 gusht (Bernë-Basel Land) e diku më 17 gusht (Cyrih e tjera ) varësisht kur fillon mësimi i rregullt nëpër kantone të cilat kanë orare të ndryshme sa i përket fillimit dhe mbarimit të vitit shkollor.


Si çdo vit tashmë, nxënës, mësues, prindër entuziastë, miq e dashamirës, mblidhemi tok dhe  me ambicie për fryte të mëtejshme nxitim për përfshirjen sa më të madhe të  fëmijëve në këtë cikël të përvitshëm mësimor.Më shumë >>>

SËRISH NIS VITI I RI SHKOLLOR PËR TË MËSUAR GJUHËN SHQIPE

Ta ruajmë gjuhën shqipe më fanatizëm, mos të lejojmë që fëmijët tanë të asimilohen


Ganimete (Jakupi) Demiri është një mësuese e pasionuar e shqipes në Monty në kantonin Valis, një organizatore e mirë pranë LAPSH-ës “Naim Frashëri” në Zvicër. Nuk e njihja. Por, lexova shkrimet e saj në gazetë. Kaq është pak për të trokitur e hyrë “me ndrojtje” në portën e jetës së njeriut... dje e mora në intervistë, bisedë të cilën do ta jap në mënyrë klasike të pyetje përgjigjeve. INTERVISTA ME MËSUESEN GANIMETE DEMIRI
LAPSH JU

Veprimtari shkollore për 13 vjetorin e Pavarësisë së Kosovës


Shkolla shqipe e mësimit plotësues në kantonin Jura e organizuar përmes LAPSH “Naim Frashër” në Zvicër, ka një traditë 28 vjeçare. Aktualisht mësojnë 79 nxënës, 69 janë nga Kosova 6 nga Shqipëria (Kukësi dhe Tropoja), 1 nga Kosova Lindore, 3 shqiptaro - zviceran. Gëzimin dhe kënaqësinë që kanë këta nxënës e nxënëse, dëshirojmë që ta kenë edhe moshatarët e tyre në çdo cep të Zvicrës, duke mësuar krahas gjuhës frënge që mësojnë në shkollën vendase edhe gjuhën e ëmbël shqipe,Më shumë >>>

FËMIJËT NË FESTËN E PAVARËSISË