LAPSH JU


 L A P SH   Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë "Naim Frashëri" në Zvicër

 A L E V     Albanischer Lehrer und Elternverband "Naim Frashëri" in der Schweiz

 L E P A     Ligue des Enseignants et des Parents Albanais "Naim Frashëri" en Suisse

 L I G A     Lega degli Insegnanti e di e Genitori Albanesi "Naim Frashëri" in Svizzera


.................................................................................................................................................................................................................................

LAPSH - Zvicër © Të gjitha të drejtat janë të rezervuara - info@lapsh.ch - Web Design L. Hasi


Kurrikula e shkollës shqipe të  mësimit plotësues në Diasporë Plani mësimor kornizë


Intervista

me Profesor

Dr. Dr. Basil SchaderFESTË E MADHE NË DITËN E PAVARËSISË


Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë “Naim Frashëri “ në Kantonin Jura – Zvicër në bashkëpunim me Shoqërinë Punonjëse Newbom organizoi një festë të madhe për ditën e Pavarësisë së Kosovës, të dielën më 12.02. 2017 në mjediset e sallës së ekspozitave, “Emile- Boéchat” 60 në Delemont.

Në të kishte pjesëmarrje të gjerë të nxënësve, prindërve si dhe të afërmeve e bashkatdhetarëve dhe miqve zviceranë që u mblodhën të festojmë së bashku.


Rruga e Kosovës drejtë pavarësisë ishte një rrugë përplot me vuajtje, dhimbje e sakrifica por në të njëjtën kohë ishte një rrugë përplot mburrje dhe krenari. Procesi shekullor drejt lirisë nga pushtuesit asnjëherë në asnjë çast nuk arriti të dobësoi shpirtin liridashës të shqiptarit. Rezistenca popullore gjeti përkrahjen në forma nga më të ndryshmet, nga pena e fjala, në besnikëri e solidaritet e deri në kryengritje të armatosur. Sot kujtojmë qëndresën e popullit tonë si sinonim i kësaj rruge drejtë lirisë. Kosova nuk do të harroj asnjëherë gjithë veprimtarët dhe patriotët falë angazhimit të së cilëve ajo sot ndërton të ardhmen e saj të ndritur. Populli i Kosovës përkulet para gjithë atyre të cilët kontribuuan për çështjen kombëtare, duke na e mundësuar ne dhe brezave që vijnë të jetojmë një jetë të dinjitetshme dhe njerëzore. Me respektin më të madh për gjithë veprimtarët e lirisë. Gëzuar festa e pavarësisë së Kosovës! Theksoi ndër të tjera Naser Ramabaj kryetar i LAPSH-it në Jura.

Sa luftë edhe përpjekje janë dashur nga populli ynë që të fitonte lirinë edhe pavarësinë. Andaj është e rëndësishme që fëmijët tanë përmes shkollës shqipe ta dinë historinë e Republikës së Kosovës. Mësimi i drejtë i historisë sonë do t’i ndihmojë ata të respektojnë veten dhe shoqërinë ku ata jetojnë.

Në këtë festë nxënësit kënduan këngë patriotike, nga Alba Berisha, Erona Ramabaj, Elona Ramadani, recituan: Adea Kuqi, Leona Lumeshi, Albion Berisha, u prezantuan materiale letrare, kushtuar Pavarësisë, si dhe një dramatizim i cili kishte si motiv ditën e shpalljes së kësaj Pavarësie, të gjitha këto të përgatitura me kujdes nga mësuesja Nexhmije Mehmetaj.

E veçanta e këtij evenimenti është karakteri i tij humanitar të gjitha fitimet janë dedikuar për ndërtimin e një shtëpie për një familje të varfër në Kosovë. Sponsor është z. Afrim Ramabaj një biznesmen i suksesshëm ( po ashtu ish nxënës  i shkollës shqipe).

Në fund pjesëmarrësit e shumtë bënin foto me njeri tjetrin, takoheshin me emocion dhe dashuri duke u larguar me mbresa nga më të mirat për këtë aktivitet madhështor në nderim të ditës së nëntë vjetorit të Pavarësisë.


Delemont, 22.02.2017                                   

Nexhmije Mehmetaj
______________________________________________________________________________________SHKOLLA SHQIPE NË JURA KREMTON 28 NËNTORIN DITËN E FLAMURIT

Nexhmije Mehmetaj

Ditën e diel, më 27.11.’16 në fshatin e bukur Glovelier në afërsi të kryeqytetit Delemont, Shkolla Shqipe në Kantonin Jura festoi 28 Nëntorin – Ditën e Flamurit, Ditën e Pavarësisë së Shqipërisë.

Sapo ndodhesh në sallën festive mjedisi shumëngjyrësh të ka përfshirë në hijeshinë e tij. Ngjyrimi kuq e zi i flamujve të lirisë me shqiponjat gjithë bashkuara dhe flamuj kuq e bardhë me fisnikërinë zvicerane një mozaik i mrekullueshëm të dëshiron mirëseardhje në gjirin e saj.

Manifestimi filloi me Himnin kombëtar kënduar nga vet nxënësit e shkollës, i jepte skenës një pamje të veçantë e shumë madhështore.

Në atmosferën entuziaste të nxënësve, mësueses, prindërve, mërgimtarëve të moçëm, të rinj, ish nxënës të shkollës shqipe, të ftuar tjerë dhe miq zviceranë i përshëndeti kryetari i LAPSH-it në Jura, Naser Ramabaja.

Të ftuarit e nderit ishin Ambasadorja e Republikës së Kosovës në Bernë znj. Nazane Breca, dhe znj Fatmire Musliu, Ministre-këshilltare, u pritën me dashuri e respekt.

Padyshim i ftuar dhe i rëndësishëm  ishte edhe prania z. Marcel Ryser me bashkëshorten dhe fëmijët nga qendra e Shërbimit informativ publik, Republika dhe Kantoni Jura, një  personalitet zviceran që ngre ura bashkëpunimi mes zviceranëve dhe shqiptarëve.


- “Përshëndetja ime sot shkon për ju bashkatdhetarë të çdo brezi qofshi,- e hapi takimin Ambasadorja  Nazane Breca, - sepse të gjithë bashkë festojmë, Ditën e Flamurit – Ditën e Festës së Madhe Kombëtare të 28 Nëntorit, me kujtimet, sfidat historike të kombit shqiptar, arritjet e sukseset tona nder mote


-“Emocionohem në ketë përvjetor sepse jam në mesin e vëllezërve dhe motrave , admiroj integrimin tuaj që keni arritur në shoqërinë pritëse të Zvicrës...“Më lejoni të shpreh mirënjohjen time për të gjithë ju bashkatdhetarë të palodhur e të përkushtuar, ndaj atdheut ndaj Kosovës dhe për të gjithë ju nxënës të mrekullueshëm, që edhe larg atdheut ruani gjuhën shqipe, që së bashku keni ngritur lartë ketë emër, këtë flamur... dhe me një porosi që tani e tutje as një fëmijë mos të mungojë nga mësimi shqip. Mësimi i gjuhës shqipe në shkollë i ndihmon fëmijët tuaj të flasin rrjedhshëm dhe është një ndihmë kundër asimilimit.” Salla e përplot duartroket për fjalën mbresëlënëse  të ambasadores.

Organizimi i festës ishte tepër madhështor edhe për sa i përket përformancës dhe veshjes së nxënësve – ku ngjyrat Kuq e Zi mbizotëronin gjithandej. Prezantuesja e programit qe nxënësja Altina Mahmuti.

Të gjithë nxënësit plot emocione e krenari atdhetare recituan poezi kushtuar Kombit tonë, Pavarësisë, Shqipërisë evropiane, gjuhës shqipe. Buqeta e bukur e këngë e valle ku 22 nxënës ishin pjesëmarrës. Nxënësit më të dalluar të programit qenë: Erona Ramabaj, Elona Ramadani, Alba Berisha, Enea Ajeti, Klea Ajeti, Andi Rexhepi, Lorik Ferati, Leon Dobruna, Leona Lumeshi etj.


Unë mësuesja e tyre u ndjeva krenare me këta nxënës që dinë të tregojnë vlera.______________________________________________________________________________________
Gëzuar 8 vjetori i Pavarësisë së Kosovës


Në shkollën shqipe të mësimit plotësues në Jura - Zvicër


Shkolla shqipe e mësimit plotësues për nder të festë së “17 Shkurt 2008 “ realizoi në datën 20 shkurt 2016 kurorëzimin e aktiviteteve kushtuar 8 –vjetorit të Pavarësisë së Kosovës! Kjo ditë është konceptuar si  ditë e integruar edukative mësimore në shkollë. Nxënësit e tri cikleve ishin në një garë të ethshme se kush do të zbukuronte, pikturonte, shkruante një ese apo recitonte, këndonte apo vallëzonte.

Mesazhet e tyre ishin mjaft të qarta: Ne jemi sot këtu, në këtë veprimtari,  jo thjesht për të festuar, por për të përcjellë një mesazh të rëndësishëm; Ta ushqejmë vazhdimisht poemën e shenjtë të lirisë, rrënjët e së cilës paraardhësit tanë, aq fisnikërisht i ujitën me gjakun e tyre!!!

Në këtë përmasë ishin zgjedhur dhe interpretuan jo vetëm këngët dhe vallet e tyre por edhe pjesë letrare, të interpretuara me mjaftë ndjenjë. Shpirti i mërgimtarëve të vegjël nuk mund të kuptohet pa krijimet origjinale të vetë nxënësve, të vizatimeve dhe eseve historike, të vlerësuara edhe me çmime të ndryshme, ku argumentet e lashtësisë së kombit tonë gërshetohen me subjektivitetin dhe krenarinë e ligjshme të nxënësve për emrin shqiptar që ata mbajnë dhe detyrimet që ndjejnë ndaj atdheut të tyre.  

Eseja e nxënëses fituese të vendit të parë:


Kosova  ime e shtrenjta !


Sot u mbushën 8 vjet që  Ti je e lirë. Liria është dielli që pa u ndal ngroh zemrat e njerëzve dhe dalëngadalë, ndriçon të kaluarën e errët.

Sot jam Adem Demaçi, sot jam Ibrahim Rugova dhe jam Adem Jashari  Jam krenari dhe pushtet. Nuk kam etje për lirinë, por dëshirë për studim, për ta studiuar botën e pafund.

Sot kam nevojë për lirinë e merituar që quhet dije, kam nevojë për bashkëkohësi, kam nevojë për prijës. Sot unë jam bashkëkohësia, jam e ardhmja. Vizioni im nuk është vetëm kozmopolit, por brenda tij jam kuq e zi.. Unë jam shqiptari i Kosovës, jam Dardani dhe Iliri,  jam zemra e hapur e Shqipërisë.

Kosovë 8- vjet Pavarësi! Një numër i jashtëzakonshëm.

 Por kjo festë është me tepër se Nderim është Projekt. Fillon një kohë  e re  nis fitorja e  Ëndrrës sonë të Madhe.


Vjosa Ferati, kl. 9, Porrentruy

Në konkursin e zhvilluar në lëndën e vizatimit nxënësja që mori vendin e parë Njomëza Ramabaja kl 9.


     

         


Kostumet, dekori i skenës, sillnin një pjesë të jetës shqiptare.

Ndihem krenare për këta nxënës të shkëlqyeshëm, mësuesja Nexhmije Mehmetaj


Delemont, 27.2.  2016                                            

Nexhmije Mehmetaj,

mësuese, LAPSH në JuraNË KANTONIN JURA - ZVICËR SHQIPTARËT KREMTUAN  PAVARËSINË