L A P SH   Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë "Naim Frashëri" në Zvicër

 A L E V     Albanischer Lehrer und Elternverband "Naim Frashëri" in der Schweiz

 L E P A     Ligue des Enseignants et des Parents Albanais "Naim Frashëri" en Suisse

 L I G A     Lega degli Insegnanti e di e Genitori Albanesi "Naim Frashëri" in Svizzera


.................................................................................................................................................................................................................................

LAPSH - Zvicër © Të gjitha të drejtat janë të rezervuara - info@lapsh.ch - Web Design L. Hasi


Kurrikula e shkollës shqipe të  mësimit plotësues në Diasporë Plani mësimor kornizëLidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë „Naim Frashëri“(LAPSH “Naim Frashëri”), si formë e organizuar e arsimtarëve dhe prindërve shqiptarë në Zvicër, gjegjësisht si vazhdimësi e Lidhjes së Arsimtarëve Shqiptarë (LASH) dhe Lidhjes së Prindërve Shqiptarë (LPSH), ekziston prej 26 marsit të vitit `95.


Për dallim nga organizatat e tjera shqiptare në Zvicër, ajo nuk është themeluar në bazë të ideve e nismave të individëve apo grupeve dhe nevojave të tyre vetjake apo grupore, por në bazë të nevojës së përgjithshme dhe të domosdoshme për përkujdesje arsimore e edukative të mijëra fëmijëve e të rinjve mërgimtarë në Zvicër.  LAPSH “Naim Frashëri” është themeluar në bazë të Nenit 3 të Dekret-ligjit për drejtimin e veprimtarisë edukativo-arsimore të Qeverisë së Kosovës.


Formimi i Lidhjes, bartëse e Shkollës Shqipe të Mësimit Plotësues (SHSHMPZ), është bërë në Kuvendin e mbajtur në Zofingen më 26 mars 1995, si rezultati Marrëveshjes paraprake në mes të dy Lidhjeve (LASH e LPSH) dhe ministrive të Arsimit të Kosovës, Shqipërisë dhe subjektit politik shqiptar të Maqedonisë.


Më 30 tetor 1995 LAPSH “Naim Frashëri” është pranuar zyrtarisht bartëse e SHSHMPZ nga Konferenca e Drejtorive Kantonale të Arsimit (EDK) dhe Komisionit Federal për Çështje të të Huajve (EKA).

LIDHJA E ARSIMTARËVE DHE PRINDËRVE SHQIPTARË “NAIM FRASHËRI” BARTËSE E SHKOLLËS SHQIPE TË MËSIMIT PLOTËSUES NË ZVICËR

Aktivitete

Të dielën më 11 dhjetor, nga ora 14. 00 deri

17.00, në Cyrih zhvilloi punimet Konferenca për mësimin plotësues në Zvicër. E organizuar nga Kuvendi Shqiptar në Zvicër së bashku me Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë ”Naim Frashër”në  Zvicër.


  
Më shumë >>>


Seminare

Të dielën, 29.01.2017 u zhvillua Seminar I trajnues për mësues/e të mësimit plotësues të gjuhës shqipe në Zvicrën frëngjisht folëse. Seminari u zhvillua në Llozanë nga Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë  “Naim Frashëri” në Zvicër në kuadër të marrëveshjes së bashkëpunimit me Shkollën e Lart Pedagogjike të Cyrihut.

   Më shumë >>>

NË CYRIH U MBAJT KONFERENCË KUSHTUAR MËSIMIT PLOTËSUES TË GJUHËS SHQIPE
LAPSH JU

Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë “Naim Frashëri “ në Kantonin Jura – Zvicër në bashkëpunim me Shoqërinë Punonjëse Newbom organizoi një festë të madhe për ditën e Pavarësisë së Kosovës, të dielën më 12.02. 2017 në mjediset e sallës së ekspozitave, “Emile- Boéchat” 60 në Delemont.

Në të kishte pjesëmarrje të gjerë të nxënësve, prindërve si dhe të afërmeve e bashkatdhetarëve dhe miqve zviceranë që u mblodhën të festojmë së bashku.


Më shumë >>>

U MBAJT SEMINAR TRAJNUES PËR MËSUESITË E  MËSIMIT PLOTËSUES TË GJUHËS SHQIPE

 Nderohet figura dhe vepra e pedagogut, albanologut zviceran prof dr dr Basil SchaderInformacione


Të shtunën, më 11 mars 2017, Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë “Naim Frashëri” në Zvicër festoi 7 Marsin – Ditën e Mësuesit. Një festë e bukur me plot emocion dhe dashuri, siç janë festat e vërteta. Kur festat janë të përbashkuara më figurën e mësuesit dhe nxënësit, bëhen edhe më të bukura, sepse mbajnë fisnikërinë dhe magjinë e dijes brenda.

Në mbrëmjen festive kishte një ide tjetër e përbashkuar me festën e 7 Marsit, Ditës së Mësuesit, nderohet figura dhe vepra e pedagogut, albanologut zviceran prof dr dr Basil Schader, me rastin e shkuarjes në pension.


 Intervista

Tregimi i plotë për mësuesin veteran z. Abas Fejzullahun nuk arrihet të shkruhet ndoshta, as dhe me një libër të tërë, ndërsa sot ne po bëjmë vetëm një paraqitje të shkurtër, për të krijuar një përshtypje rreth tij tek të gjithë ata që nuk e kanë njohur nga afër. Ishte i detyruar që gjithë jetën ta kalonte nën vëzhgimin dhe shtrëngimin e regjimit serb. I cenuan lirinë e izoluan e burgosën por nuk mundën t’ia zbehnin fisnikërinë dhe krenarinë e familjes dhe të vendlindjes. Pasioni i mësuesisë e bëri fatlum në jetë duke përjetuar gjatë karrierës pedagogjike kënaqësinë dhe lumturinë magjepse të orëve të mësimit.

                                                        


FESTË E MADHE NË DITËN E PAVARËSISË
NË DITËN E 7 MARSIT DITËS SE MËSUESIT
 GJUHA SHQIPE ËSHTË PREJARDHJA E IDENTITETIT TONË

 ManifestimetPiktori i njohur shqiptar Samedin Asllani nga Kosova që jeton në Zvicër të premten më 21 prill në orën 18.30, ka hapur « Ekspozitën personale 2017 » në Galerinë Faubourg në qendër të qytetit Porrentruy, Kantoni Jura – Zvicër. Ajo mblodhi rreth vetës publikun zviceranë dhe shqiptarë.


Me ketë rast fjalën hyrëse e mbajti zoti Pierre Maurer një personalitet zviceran që ndërton ura bashkëpunimi mes zviceranëve dhe shqiptarëve, dha një vlerësim për veprat e piktorit Asllani si një pjesë e çmueshme e kulturës dhe artit shqiptar pavarësisht që po krijohet në Zvicër, artisti shqiptar po pasuron artin në përgjithësi me elemente të reja mbi një estetikë të re tha ai.


EKSPOZITA E PIKTORIT SAMEDIN ASLLANI


Kuizi

Të dielën më 4 qershor, LAPSH “Naim Frashëri” në Zvicër organizoi Konkursin e diturisë ‘17 në nivel të shkollës me mësim plotësues të gjuhës shqipe në fshatin Lengnau në afërsi të Bernit. Në kuadër të kësaj shkolle, ku mësohet gjuha amtare dhe letërsia shqipe, kënga shqipe, historia kombëtare, gjeografia e etnikumit shqiptar dhe artet (muzikor, figurativ etj), fëmijët e mërgimtarëve tanë, me qëndrim dhe punë në Zvicër ruajnë identitetin kombëtar dhe përgatitën për dygjuhësi.         


Më shumë >>>

 KONKURSI I DITURISË 2017 TRADITË NË SHKOLLËN SHQIPEIntervista

Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë “Naim Frashëri” në Zvicër vazhdon me vendosmëri mbështetjen e komunitetit shqiptar për organizimin e mësimit plotësues të gjuhës shqipe për fëmijët e mërgimtarëve.


Shkolla shqipe hapi dyert diku më 14 gusht (Argau) diku më 1 shtator u mblodhëm përsëri së bashku për të vazhduar mësimin e gjuhës shqipe. Mësueset dhe mësuesit e shkollave shqipe  ftojnë fëmijët shqiptarë të marrin njohuri të reja përmes gjuhës  shqipe, mbi gjuhën, historinë, gjeografinë e atdheut, artin dhe kulturën shqiptare.

PËRSËRI SË BASHKU PËR TË MËSUAR GJUHËN SHQIPE


AktiviteteDitën e enjte më 3 gusht 2017, në Prishtinë, Ministri i Diasporës Valon Murati në emër të Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe dikasterit që ai drejton i ndau çmimin e nderit albanologut zviceran Prof dr dr Basil Schader.

Profesor Schader është vlerësuar me këtë titull të lartë me motivacionin: Një ndër albanologët më të shquar me një veprimtari të gjerë shkencore që përmes një pune plot pasion dhe profesionalizëm, për më shumë se njëzetë vjet ka dhënë një kontribut të çmuar në promovimin e kulturës shqiptare, gjuhës, letërsisës dhe për mbështetjen e parezervë të Shkollës Shqipe të Mësimit Plotësues, jo vetëm në Zvicër.
Më shumë >>>

ALBANOLOGU ZVICERAN BASIL SCHADER NDEROHET ME „ÇMIMI I NDERIT“


„ÇMIMI I NDERIT“


„ÇMIMI I NDERI
“IIntervista dashur mik!... Përzemërsisht”, libër nga Prof dr dr Basil Shader


Prof dr dr Basil Schader, një personalitet i shquar zviceran, Mik i madh i Shqipërisë dhe i Kosovës, i gjithë shqiptarëve, ndër të tjera  njohës i didaktikës metodiste, mësimdhënës, drejtues i projekteve arsimore, autor librash, përkthyes letrar i shqipes dhe hartues tekstesh për nevojat e mësimit plotësues shqip në Zvicër, po edhe për mësimin e shqipes në shkollat e Kosovës, si studiues i shquar dhe i përkushtuar në fushën e sociolinguistikës që lidhet me problemet dygjuhësore, i njohur përmes mjaft botimeve e ndihmesave pedagogjike, ndryshe nga më parë doli para lexuesve me një libër me kujtime për mikun e tij shkrimtarin e njohur nga Kosova Arif Demolli.


NJË LIBËR ME VLERA PËR MIQËSINË SHQIPTARE - ZVICERANE

Takime

Ditën e premte, data 6 tetor, ora 10:00 Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë « Naim Frashëri » në Zvicër ishte e ftuar në Studion e RTV Syri Blu, në Solothurn -Zvicër. Është gjetur një mjedis i bukur, një mjedis i bardhë si sinonim i bardhësisë së një dite e të një vlere të veçantë të jetës në mërgim.

RTV Syri Blu është një institucion që flet në gjuhën shqipe, që jep një ndihmesë tek bashkatdhetarët ndjesinë e një pjesëze të kupolës qiellore shqiptare.
LIDHJA E ARSIMTARËVE DHE PRINDËRVE SHQIPTARË NË STUDION E  RTV SYRI BLU NË ZVICËR

7 Marsi 2018

Ditën e shtunë me 10 mars 2018, Lidhja e Arsimtarëve dhe Prindërve Shqiptarë “Naim Frashëri” në Zvicër, në mbështetje të Qendrës Kulturore të Republikës së Kosovës në Cyrih, organizoi manifestim kulturor dhe artistik. Kjo në nderim të hapjes së Mësonjëtores së Parë Shqipe kombëtare, më 7 Mars 1887, në qytetin e Korçës, e cila shporri terrin shumë shekullor dhe na hapi dritaret e dritës për ta njohur veten dhe botën. 7 Marsi u quajt Ditës së Mësuesit.                                 jesë si mysafirë edhe nxënësit nga shkollat shqipe të Rolit, Morzhës, Nionit dhe Avanshës.


   

Më shumë >>>>   Më shumë >>>

LAPSH ”NAIM FRASHËRI” ORGANIZOI FESTËN E 7 MARSIT – DITËN E MËSUESIT